Sunday, May 28, 2006

Norge på tvers, i kajakk

Det er de færreste av oss som har eller får muligheten å padle Norge på langs. For det første krever dette endel forberedelser og ikke minst en psyke som gjør deg i stand til å gjennomføre en slik tur. Men å padle Norge på tvers? Uten å ta munnen for full, tror jeg ALLE er i stand til padle Norge på tvers. Det er ikke like sikker at alle har muligheten. Først må du komme deg til Kirkenes, med kajakk eller med dertil egnet padleutstyr. Så starter du innover Bøkfjorden til Elvenes, der Norge er på sitt smaleste. 1,7 km i luftlinje og ca 2 km å padle.
Lørdag 27. mai startet jeg fra hytta og padlet innover Bøkfjorden til Påskebukta. I Påskebukta stikker det et lite nes ut, finner ikke navn på kart, men går ut fra at det er det neset som heter Elvenes

Turen inn til Elvenes er vel den del av turen som tok lengst tid. Men været var nydelig, noe skyet, bris fra sør-øst og sånn ca: 17 +. Når man padler under brua på Elvenes, bør en være klar over at det kan være endel støm, det er best å padle gjennom når tidevannet er på tur inn.

Så padler man videre oppover munningen av Pasvikelva. Hvis en ikke velger å padle i midten av elva bør en være litt forsiktig. De ligger store steiner hele veien oppover. Når en nærmer seg grensen, kan man se kai og turist anlegget til Barents Safari. Turen Barent Safari arrangerer er et flott alternativ til å padle. Padler du forbi dette anlegget har du krenket grensen og tusenlappene får ben å gå på. Det er IKKE billig å bryte grense linjen. På det store bildet ser en til høyre, helt tydelig grense stolpene. Norges gule og de røde og grønne Russiske.

Når man kommer hit, er det fint å gå i land for å ta seg en hvil, og et par kopper kaffe. Anlegget er proppet med grense historie og bilder fra den tiden engelske lorder reiste til Boris Gleb for å fiske STOR laks. Hvis en har flaks når man kommer hit opp, så er elvebåten Boris Gleb fortøyd til kaien og Hans Hatle står på land. Hans Hatle kan fortelle historier om tjuder og grensekommisærer, om turisthotell og dambygging.

Returen gikk fort, medstøms og medvind. Det gikk ikke land tid, før jeg var nede på Elvenes igjen. På Elvenes lå engang en av Nord-Europas største sagbruk. Når man padler rundt Elvenes kan man tydelig se rester etter dette På bildet er det sagflis man seg, ikke stein.

Så hvis du ikke vil eller ikke kan padle Norge på langs, er muligheten til å padle på tvers der...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home